Ekonomi

Güney Kore’nin 2. çeyrek büyümesi yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle yavaşladı

Güney Kore’nin ekonomik büyümesinin, güçlü ihracata rağmen yüksek borçlanma maliyetlerinin iç talebi azaltması nedeniyle ikinci çeyrekte önemli ölçüde yavaşladığı tahmin ediliyor. Ekonomistler ülke ekonomisinin çeyreklik bazda sadece %0,1 oranında genişlediğini ve bunun yılın ilk üç ayında gözlenen %1,3’lük büyümenin tam tersi olduğunu öngörüyor.

Yedi ekonomistin daralma öngördüğü ve iki ekonomistin hiç büyüme beklemediği 21 ekonomistin medyanına dayanan tahmin, 2022’nin sonlarından bu yana en yavaş büyüme hızına işaret ediyor. Yıllık bazda gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) bir önceki çeyrekteki %3,3’lük genişlemeye kıyasla %2,5’lik bir artış göstermesi bekleniyor.

Ayrıntılı rakamların 25 Temmuz’da açıklanması planlanıyor.

ANZ’den bir ekonomist, ihracat ve imalatın güçlenmeye devam etmesine rağmen, bu olumlu yönlerin zayıf iç talep tarafından nötralize edildiğini ifade etti. Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi olarak kabul edilen Güney Kore’nin büyümesi ağırlıklı olarak COVID-19 salgını sonrası ihracattan kaynaklanırken, yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle iç harcamalar kısıtlandı.

Ülkenin hane halkı dünya çapında en borçlular arasında yer alıyor. Ekonomist ayrıca iç talebin daha az kısıtlayıcı bir para politikasından faydalanabileceğini belirtti. Enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlemesiyle birlikte, Kore Merkez Bankası’nın 2024’ün dördüncü çeyreğine kadar politikalarını gevşetmesi bekleniyor.

Kore Merkez Bankası Temmuz toplantısında temel faiz oranını 15 yılın zirvesi olan %3,50’de tutarak üst üste 12. kez değişiklik yapmadı. Bununla birlikte, merkez bankası tarafından bir politika değişikliğine hazırlandığına dair işaretler verilmiş olup, son anketten elde edilen tahminler ilk faiz indiriminin önümüzdeki çeyrekte gerçekleşebileceğini göstermektedir.

Yavaşlamanın ortasında, Güney Kore için büyüme tahmini bu yıl ortalama %2,5. En büyük ticaret ortağı olan Çin’deki ekonomik toparlanma duraksama belirtileri gösteriyor.

Bu dış faktör, iç sorunlarla birleştiğinde toparlanmanın hızını etkileyebilir. Bir başka ankete göre büyüme oranının önümüzdeki yıl daha da yavaşlayarak %2,2’ye gerilemesi bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu