Ekonomi

AB, Ukrayna’ya yardım için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma planını kabul etti

Avrupa Birliği önemli bir adım atarak, AB içinde dondurulmuş olan Rus merkez bankası varlıklarından elde edilecek kârların Ukrayna’nın savunma çabalarını desteklemek üzere yönlendirilmesini öngören bir planı kabul etti. Ağırlıklı olarak Brüksel merkezli bir saklama kuruluşu olan Euroclear’de tutulan tahvil ve diğer menkul kıymetlerden oluşan varlıkların 2027 yılına kadar yaklaşık 15-20 milyar avro (16-22 milyar dolar) kar getirmesi bekleniyor.

Anlaşma, tahvil gelirlerinin %90’ının Ukrayna’ya askeri yardım için AB tarafından yönetilen bir fona yönlendirilmesini, kalan %10’luk kısmın ise Kiev’i diğer kapasitelerde desteklemesini öngörüyor. Ukrayna’nın 1 Şubat’ta AB tarafından oluşturulan 50 milyar avroluk destek programına ek olarak yaklaşık 3.5 milyar avroluk ilk taksiti Temmuz ayında alması planlanıyor.

Bu adım, G7 ülkelerinin Moskova’nın hareketsiz durumdaki yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığından yararlanmak üzere alacağı bir dizi tedbirin ilk adımını teşkil ediyor. Ancak bu hamlenin karmaşıklıkları ve tartışmaları da yok değil.

Avrupa Merkez Bankası, Rus varlıklarına yapılacak herhangi bir el koyma işleminin, Avro üzerindeki potansiyel etkilerini ve Çin gibi ülkelerin rezervlerini önceden ülkelerine geri göndermelerini azaltmak için diğer G7 üyeleriyle koordine edilmesi gerektiğini vurgulayarak ihtiyatlı olduğunu ifade etti.

Hukuk uzmanları da tahvil gelirlerinin hortumlanması ile dondurulan varlıkların tam değerine doğrudan el konulması arasındaki benzerlikler konusunda endişelerini dile getirdiler. Buna ek olarak, Rusya’nın diğer yetki alanlarındaki Euroclear fonlarına el koymak için yasal işlemlerle misilleme yapması ve potansiyel olarak önemli bir kurtarma paketi gerektirmesi riski vardır. Yeniden yönlendirilen fonların bir kısmının finansal güvenlik ağı olarak ayrılması planlanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 finans yetkililerini dondurulan Rus varlıklarından elde edilen faiz gelirlerinin Ukrayna’ya transferini hızlandırmaya çağırmaya hazırlanıyor. ABD’nin önerisi, faizin Ukrayna’ya doğu ve kuzey bölgelerinde yoğunlaşan Rus askeri varlığıyla mücadele için tahmini 50 milyar dolar sağlayabilecek bir tahvil veya krediyi desteklemek için kullanılmasını amaçlıyor.

Krediler için Rus varlıklarının “teminat gösterilmesi” kavramı, bazı Avrupa ülkeleri için doğrudan el koymaya göre daha kabul edilebilir bir alternatif olarak değerlendiriliyor. ABD ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh, 10 ila 30 yıllık gelecekteki karların transfer edilmesinin mümkün olduğunu belirtmiştir. Haziran ayında İtalya’da yapılması planlanan G7 liderler zirvesinde bu yaklaşımla ilgili bir karar alınması bekleniyor.

Washington, Ukrayna’nın yararına olacak şekilde hareketsizleştirilmiş Rus rezervlerine tamamen el konulmasını savunmaya devam ediyor ve diğer ülkeler arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini kabul ediyor. Bazı hukuk otoriteleri bunun uluslararası hukukun “karşı önlemler” doktrini kapsamında gerçekleştirilebileceğini, varlıkların satılabileceğini ya da teminat gösterilebileceğini ve gelirin Ukrayna’ya ya da özel bir yeniden inşa fonuna aktarılabileceğini öne sürüyor. Ancak Avrupalı yetkililer, uluslararası hukukun olası ihlalleri ve bunun yaratabileceği emsaller konusunda temkinli davranıyor.

Diğer öneriler arasında Ukrayna tarafından “tazminat tahvilleri” çıkarılması ve bu tahvillerin sadece savaş zararları için tazminat alınması halinde ödenmesi de yer alıyor. Bu tahviller Kremlin’in dondurulmuş rezervleri üzerinde doğrudan bir hak iddia etmeyecek, ancak tazminat fonlarının kaynağı olarak dolaylı bir şekilde bu rezervlerle ilişkilendirilebilecektir.

Son olarak, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı olan alacağını kredi karşılığında bir grup müttefik kreditöre rehin vereceği bir sendikasyon kredisi önerilmiştir. Rusya’nın tazminatı ödemeyi reddetmesi halinde müttefikler, ödenmemiş borçlara karşı varlıkların mahsup edilmesine ilişkin yasal ilkeye dayanarak krediyi kapatmak için Rusya’nın dondurulmuş varlıklarını kullanabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

hisarcikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu