Sizi geleceğe hazırlayan üniversiteleri seçin
Üniversite maratonunda binlerce öğrenci seçimleriyle hem mesleğini hem de geleceğini şekillendirecek. Adayların tercihlerinin mesleki yolculuklarının da başlangıcı olacağını kaydeden Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, gençlerin ‘geleceğe hazır mezunlar’ yetiştiren üniversiteleri tercih etmesini önerdi.
Binlerce üniversite adayı, yapacakları seçimlerle geleceğin mesleklerini belirleyecekleri hareketli bir sürece girdi. Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, katıldığı eğitim konferansında hayatlarının en değerli adımlarından birini atan adayları ana gündem maddesi olan “geleceğe hazır mezunlar” yetiştiren üniversiteleri tercih etmeleri konusunda uyardı. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ. Şahin, “Harran’da olduğu gibi Harvard’da da aynı fizik dersi veriliyor. O üniversitede seni farklı kılan ne var, ona bakmalısın.” söz konusu.
Doç. MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin cep telefonunu ailesi ve öğrencileriyle paylaşmasıyla tanınıyor. Cep telefonlarından arayan herkesin sorularını yanıtlayan Şahin, dünyanın önde gelen üniversiteleri ve global şirketlerinin içerik sunduğu Coursera’nın davetli konuşmacısı olarak 1200’e yakın rektörün katıldığı ACE2023 (Amerikan Eğitim Konseyi) hakkındaki izlenimlerini aktardı. Harvard Üniversitesi rektörü ve üst düzey üniversite yöneticileri dahil. öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Konferansta “geleceğe hazır mezunlar yetiştirme” temasının gündeme geldiğini belirten Şahin, şu bilgileri verdi:
“Dünya Eğitim Konseyi’nde üç yıldır tartışılan konu ‘geleceğe hazır mezunlar yetiştirmek’. Yani branşın istediği mezunları mı yetiştiriyoruz, istemiyor muyuz? Üniversiteler yakın zamana kadar meslek kuruluşlarıydı. Artık öyle değil. Üniversiteler gençleri geleceğe hazırlayan kurumlardır. Gelecek çok değişken. Bugün sadece bilgi depolayarak gençleri geleceğe hazırlayamayız. Öğrenci bilgiden çok bilgiye ulaşmayı öğrenmelidir. Öğrencinin ne tür bilgileri nerede bulacağını öğrenmesi gerekir. Diploma her şey değil ama olmazsa olmaz bence. Üniversiteye gerek yok diyenler var ama ben buna katılmıyorum. Öğrencilerin diplomalarına ek olarak farklı sertifikalar almaları gerekmektedir. Coursera ve edX gibi birçok dijital ortamda, segmentin aradığı özellikler düzeyinde sertifikalar verilmektedir. O sertifikaları alanlar çok rahat iş bulabiliyor.”
İŞE YERLEŞTİRME ORANLARINA BAKIN
Tercih yaparken mezunların istihdam oranına da bakmalarını öneren Şahin, MEF Üniversitesi’nde bu oranın yüzde 85,4 olduğunu söyledi. Şahin, öğrencilerin bölümlerine hazır bir şekilde mezun olmalarını sağlayan yenilikleri şöyle anlattı:
MEF Üniversitesi eğitimde ‘Flipped Learning’ ve yapay zeka sayesinde öğrenciye uyum sağlayarak kişisel öğrenme ortamı sağlayan ‘Adaptive Learning’ (Adaptive Learning Platform)’u öğrencilerinin kullanımına ve projeye geçişine kazandırdı. temelli ölçme ve değerlendirme sistemi ile final sınavları kaldırılmıştır. Eğitimleri boyunca mesleki gelişim ve bireysel yetkinlikler sağlayan eğitim ekipmanları, öğrencilerimizin Coursera, Linkedln ve edX’ten alacakları dersleri mezuniyetlerine kadar sayabilmeleri büyük ilgi gördü. Bu nedenle mezunlarımızın ilk altı ayda istihdam oranı hiçbir zaman yüzde 80’in altına düşmedi.”
AI LİSANSINA SAHİP OLMALIDIR
En popüler dalların yapay zeka ve liderlik olduğunu belirten Şahin, “Yapay zeka mühendisliği lisans olarak açılmalı, yüksek lisans düzeyinde olmamalı. Eski Genelkurmay Başkanımız İlker Başbuğ ve emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz tarafından hazırlanan Liderlik programımız da yoğun ilgi gördüğü için bir dönemden iki döneme çıkardık.” söz konusu.
REKTÖRDEN TAVSİYELER
* Harvard’da Harran’da birebir fizik dersi verilmektedir. O üniversitede seni farklılaştıran ne var, ona bakmalısın.
* Kendilerini geleceğe hazırlayan üniversitelere önem vermeli, gidecekleri okulun kendilerine uygun olup olmadığına dikkat etmelidirler.
* Üniversitelerin yeni eğitim teknolojilerini kullanıp kullanmadıklarını kontrol etsinler.
* Tanınmış mesleklerden çok ana disiplinlere ağırlık vermelidirler. Çok özel bir alanda lisans eğitimi alındığında, çalışılacak alan da sınırlıdır. Örneğin mühendislik seçeceklerse Makine Mühendisliğini seçsinler, gerisi Makine’den geliyor.
* Sevmedikleri bir meslekte başarılı olmaları mümkün değildir. Bu nedenle tercihlerini sevdikleri meslekler doğrultusunda yapmalıdırlar.
* Öğrenci memnuniyetinin tarafsız olarak değerlendirildiği Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına baksınlar. Örneğin vakıf üniversiteleri arasında üçüncü, 200 devlet ve vakıf üniversitesi arasında ise altıncı sıradayız.
* Düşündükleri üniversiteleri mutlaka ziyaret etmelidirler. Katılamayanlar çevrimiçi promosyonlara katılmalıdır. Verilen bilgileri mutlaka sorgulamalıdırlar.
* Dünya vatandaşı olacaksa, uluslararası arenaya çıkmak istiyorsa eğitimin yabancı dilde olması önemli…
* Akademisyenler özgeçmişlerine baksın. Mezun oldukları üniversiteler, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin nerede olduğu, yurt dışı deneyimleri var mı, yani yurt dışında doktoraları yoksa yurt dışı deneyimleri ve projeleri var mı, akademik üretimlerinin sıklığı nedir?
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı